Advent u Grazu

Advent u Grazu za vrijeme prosinca je mnogim Hrvatima bio omiljena destinacija. Da li se situacija nešto promijenila nakon što je Zagreb unazad nekoliko godina odnio titulu najboljeg adventskog odredišta i kakva je ponuda hrane i piva u ovom austrijskom gradu?

Zagreb je već sada i drugu godinu za redom prepoznat kao jedna od najboljih europskih adventskih odredišta. Ulaziti u raspravu tko donosi takve titule bilo bi malo previše za jedan članak, no osobno smatram da se nemamo čega sramiti. Posebice u usporedbi s gradovima koji su nekada po blještavosti i adventskoj ponudi bile, kako se to tada činilo, nekoliko milja ispred nas.

Po broju ponuda i aranžmana turističkih agencija, gužvi na granicama i prepoznatljivim hrvatskim jezikom kojeg možete, uz bosanski, čuti na svakom kutku i ulicama Graza, očito da je on, uz Beč i Budimpeštu, Hrvatima ostao i dalje jedan od omiljenih izbora kada su u pitanju prosnački izleti.

Međutim, u usporedbi sa Zagrebačkim, iz osobnog kuta gledišta, Graz glatko gubi bitku na polju adventske ponude. Imam dojam da je u austrijskom slučaju sve to nekako već viđeno, dok me neki dijelovi grada ozbiljno podsjećaju na seoske sajmove s ringišpilima i kuhanim vinom.
Modernizacija i raznolikost ponude bi mu jako dobro došla.

No, krenut ću redom.

Graz, baš kao i Zagreb, ima adventske sajmove dislocirane na nekoliko lokacija u gradu. Onaj centralni održava se na površinski dosta malom prostoru, tako da su na njemu gužve neizbježne.

U ponudi štandova s hranom i napitcima dominira jednoličnost, odnosno svedena je pretežito na punč i kobasice.
Koliko su bosanski doseljenici ostavili traga može se vidjeti i po tome što na svakom štandu s hranom možete naći jelo naziva “Bosna”. Na prvu sam mislio kako se sigurno radi o ćevapima, ali što bi oni radili na štandu gdje dominiraju kobasice?
No, u ovom slučaju ipak se radi o dvije Bratwurst kobasice u pecivu s kojom dolazi neki od dodataka u vidu kečapa, majoneze, curry-a…

Posebnost ovog centralnog adventskog sajma je u tome što imaju pečene kobasice, koje će vam doduše skuplje naplatiti od kuhanih, dok na drugim lokacijama nude samo kuhane.
Ako želite kobasicu u pecivu, to kod narudžbe morate posebno naglasiti, odnosno tražiti takozvanu “Hot Dog” ponudu. U slučaju mjesta po imenu Standl 5 kojeg sam imao prilike posjetiti i smrzavati se u redu za njihove kobasice, osim već navedene Bosne ( 3,50 € ) , možete birati između kranjske sa sirom ( 3, 90 € ) i Frankfurter hrenovke u pecivu ( 2,80 €) .
Moj odabir bila je prilično ukusna kranjska sa sirom. Jako dobar okus mesa gdje sir dolazi do izražaja tako da se ne gubi u cjelokupnom okusu.
Jedini je problem što radnici na štandu nisu pretjerano ljubazni i ne barataju znanjem engleskog jezika, tako da vrlo lako može doći do nesporazuma, a očito da po njihovom viđenju za nesporazum ste krivi vi, samo zato što ne znate njemački.

Preostala ponuda na adventskim kućicama svodi se na klasične, pretežito slatke proizvode poput palačinki, vafla ili trdelnika, dok u cijeloj ponudi odskaču one koje na svojim tezgama nude razne vrste sireva.

Što se tiče piva u Grazu, postoji nekoliko mjesta na koje se možete uputiti. Prije svega, tu je nekoliko trgovina specijaliziranih za pivo poput Bierbutique, Dr.Bottle ili Jodl18+ . U ponudi pubova dominiraju Flann O’Brien Irski pub koji ujedno proizvodi i vlastito pivo te onaj najpoznatiji: Brot&Spiele.

Ovaj zadnji smješten je nedaleko od centra grada i ne dopustite da vas cijeli niz Heineken reklama na ulazu u njega obeshrabri.
Radno vrijeme mu od ponedjeljka do petka od 10-02 h , a vikendom od 13 – 02 h.
U ponudi drže preko 130 vrsta piva iz cijelog svijeta. Craft ponuda im se bazira pretežito na pivo u boci, dok je izbor na točionicama prilično loš, odnosno u slučaju craft piva, gotovo ga i nema.
Također, u pubu se servira i hrana, a porcije su, prema onome što smo imali prilike vidjeti prilično velike.
Prosječna cijena piva u bocama kreće se oko 6, 10 € i ovdje možete naći Fullers, Rochefort, Schneider, BrewDog
Ono što posebno iznenađuje je gotovo nikakva ponuda nazovimo je austrijske pivovare, a koja već dugi niz godina dominira austrijskom craft scenom.
Naravno radi se o Bevogu.
Doduše, neki ga ne smatraju austrijskim proizvodom pošto je pivovara osnovana od strane Slovenaca, međutim po svojoj kvaliteti zaslužuje mjesto među gore navedenim pivovarama. Isto tako Brot&Spiele nema gotovo nikakvu ponudu američkog craft piva.

Za one koji se odluče na odlazak u shopping centar Siesberg za nabavku piva preporučujem odlazak u market naziva Merkur.

 

 

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s