Završeno je VI. Hrvatsko homebrew prvenstvo

Ove subote održan je završni party Hrvatskog homebrew prvenstva koji je ove godine obilježio svoju šestu obljetnicu.

Iz godine u godinu svjedoci smo rasta ne samo hrvatske craft i homebrew scene, već i same organizacije godišnjeg homebrew natjecanja. Za to najveću zaslugu preuzimaju organizatori ovog događaja na čelu s Mattom Hollingsworthom.

Moj osobni novitet ovaj put bila je činjenica da sam po prvi puta imao priliku suditi natjecanje. Prije svega bilo je potrebno proći školu suđenja koja je trajala nešto više od dva mjeseca i odražavala se manje-više svake druge subote i osobno me oduševila. Jako dobra organizacija gdje su dani škole bili grupirani po stilovima, dobivala se i domaća zadaća, ali prije svega najveći highlight bilo je upoznavanje novih ljudi, novih sudaca, ali i onih iskusnijih koji bili tu da nam prenesu znanje. Još jednom pohvale Mattu, Luki, Goranu i Franu na zanimljivim predavanjima i strpljenju.

Nakon završene škole red je došao da se naučeno znanje upotrijebi u realnim situacijama. Počelo je suđenje za prvenstvo koje se održavalo dva tjedna u rasporedu ponedjeljak-srijeda-petak. Na samo natjecanje pristiglo je 389 piva koje je prijavilo 233 natjecatelja iz preko 11 zemalja. Vrste piva koje sudite svaki dan su različite, a jednu vrstu sude tri sudca od kojih je jedan head judge odnosno Bog i batina stola. Mene su kroz ovaj period od tri dana suđenja prije samog Mini-BOS-a ( Mini Best of show suđenje rezervirano za subotu i završni party) zapali stilovi Strong American Ales, Belgian Ales i American & Specialty IPA. Ovdje se odlučuje koje pivo ide u borbu za medalju, odnosno u Mini BOS.

Posljednji dan, odnosno finale, odnosno Mini BOS je vrijeme kada na stol dolaze ozbiljna piva koja su sva u konkurenciji za jednu od medalja. Važno je reći da ne znate prije samog dana koji stil sudite, tako da je sve u nekoj formi iznenađenja. A bome finale je bilo pravo iznenađenje. Dodijeljeno nam je za suđenje deset Strong Ale-ova, odnosno Imperial Stoutova i Barelywine-ova. Fino alkoholno razbuđivanje za 9 ujutro. Odlučivale su gotovo nijanse, ali pobjednik je bio odličan Imperial Stout “The Bad Boy” Luke Oblaka. Drugoplasirani je bio Drahos Horvath također s Imperial Stoutom naziva “Dark Angel”, a trećeplasirani jako zanimljiv Experimental Beer Grape Ale Barley Wine Siniše Andelića.

Završni party održan je od 13 h i točilo se mnogo zanimljivog craft piva, bilo je dobre, začinjene hrane, sviralo je nekoliko bendova i sve je proteklo u lijepom druženju. Meni su nakon jutarnjeg suđenja najviše odgovarali neki kiseliši, ali možda najzanimljivije pivo dana bio je novitet Nove runde Throat Twister. O njemu će se još puno čuti vjerujem.

Još jednom pohvale svima iz organizacije za trud i napor koji su uložili kako bi hrvatsko homebrew prvenstvo išlo dalje. I to raste i raste i raste…

P.S. Rezultate prvenstva možete vidjeti ovdje.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s